Hynek Hampl – tvorba obsahu a marketing

Hynek Hampl blog - natáčení videí, instagram, fotografování, marketing, videomaker

Hynek Hampl - Fotografie, Instagram, marketing, cestování, social media, influencer marketing, workshopy, obsah

Instagram jako engagement king — mezi sociálními sítěmi má nejlepší míru zaujetí

Jasně to ukazuje nedávná studie od společnosti Forrester. Zkoumalo se více jak 3 miliony interakcí s více jak 2500 příspěvky různých značek na sedmi sociálních sítích. Výsledky potvrdily to, co již marketéři tušili: lidé reagují na příspěvky značek velmi málo. Image by Forrester Research, Inc.

Na 6 ze 7 sociálních sítích dosáhly značky méně než 0,1 % míry zaujejí (engagement rate). Na každý milion fanoušků na Faceboku v tomto průzkumu připadlo na jeden příspěvek pouze 700 interakcí (likes, komentáře a sdílení). Twitter dopadl ještě hůře, příspěvek měl pouze 300 interakcí na jeden milion followerů. V procentech to je 0,07% míra zaujetí u Facebooku a 0,03% míra zaujetí u Twitteru.

Avšak Instagram všechny převálcoval. Příspěvky měly míru zaujetí až 4,21 %.

Pokud se vaše společnost snaží zaujmout na sociálních sítích a nedaří se jí to na Facebooku, Twitteru a dalších, měli byste začít používat Instagram.

A jak zmíněná větší míra zaujetí vypadá ve skutečnosti? Společnost Red Bull sdílela video (v březnu 2014) s jedinečnou dvojitou snowboardovou rampou na Facebooku i Instagramu. Po několika dnech měl příspěvěk na Facebook stránce s 43 miliony fanoušků celkem 2600 likes (0,006% poměr like na fanouška [likes-per-fan rate]). Na Instagramu s 1,2 miliony fanoušků to bylo 36000 likes (3% poměr like na fanouška).

Instagram a jeho využití se neomezuje pouze na značky pro mladé lidi, jakou je Red Bull. Skvělých výsledků dosahují třeba i Ford s jeho Fiestou, nebo General Electric (americká nadnárodní společnost zaměřená na energetiku, finance, média a další).

zdroj: forrester.com